De ce gresesc meteorologii prognoza
Ni s-a întâmplat de câteva ori să ascultăm, să vizionăm prognoza meteorologică și să observăm că ceea ce am aflat să nu se întâmple în totalitate pentru zona noastră de interes.
Prognoza meteorologică semnifică anticiparea caracteristicilor atmosferei în viitor. Cele mai sigure sunt prognozele pe 3 zile, așa că este necesar să urmărim buletinele meteo zilnic, nu o dată pe săptămână, pentru a afla prevederea vremii de pe o zi pe alta cu o rată de îndeplinire foarte ridicată.
Prognozele meteorologice din prezent sunt sigure sau nu?
Comparativ cu prognozele din anii trecuți, cele actuale sunt cele mai sigure. Datorită dezvoltării tehnologiei, domeniul meteorologic și climatologic a fost și este îmbunătățit cu hardware și software sigur și modern. În prezent, mare parte a anticipărilor elementelor meteorologice este realizată de softuri speciale care pe baza unor algoritmi puternici realizează o posibilă deplasare a maselor de aer.
Prognozele din viitor vor fi mai precise și mai sigure?
Da, se investește continuu în perfecționarea programelor care ajută la elaborarea previziunilor. Însă pe viitor unele caracteristici ale atmosferei se vor schimba, iar până se vor înțelege procesele și se vor găsi noi algoritmi, va mai exista mici abateri.
De unde apar erorile în prognozele meteorologice?
Erorile sau greșelile, în prognoze apar fie din neatenția meteorologilor în interpretarea produselor de previziune meteorologică, fie din parametri de ieșire ai programelor informatice de previziune. În unele cazuri, apar strict de la program, deoarece în momentul când s-a conceput, se cunoșteau anumite particularități ale atmosferei care s-au modificat indirect și din activitățile umane, poluare și industrializare.
Să mai am încredere în buletinele meteorologice?
Cu siguranță da. În cadrul institutelor meteorologice există oameni foarte pregătiți, iar la elaborarea unei prognoze interpretează datele mai mulți meteorologi și se emite o variantă finală care tinde cel mai mult spre îndeplinire. În România există Administrația Națională de Meteorologie (ANM), instituție care se ocupă de monitorizarea atmosferei terestre, elaborarea prognozelor meteorologice, interpretarea datelor climatologice.