Factorii care influențează potențialul fotovoltaic

12.08.2020

Potențialul fotovoltaic reprezintă estimarea cantității de energie electrică produsă de sistemele fotovoltaice solare într-un anumit loc. Acesta este foarte util înainte de a lua decizia de a instala și de a ne folosi de panourile fotovoltaice deoarece putem vedea dacă investiția este pretabilă și profitabilă pentru zona noastră de interes.

Potențialul solar reprezintă estimarea duratei de strălucire a Soarelui pentru o anumită regiune. Acest potențial se calculează pe baza unui șir de date meteorologice pe câțiva ani pentru zona de interes.

Factorii care influențează potențialul fotovoltaic pot fi împărțiți în două:

Factori naturali:

1. Durata de strălucire a Soarelui. Reprezintă numărul de ore în care Soarele, neecranat de nori luminează Pământul.

2. Nebulozitatea. Adică totalitatea norilor care acoperă bolta cerească este un factor negativ deoarece poate fi un obstacol în calea razelor solare în drumul lor spre suprafața terestră.

Sunt multe situații în care norii sunt prezenți pe cer, dar aceștia nu acoperă discul solar. În acest caz nu reprezintă un factor negativ.

3. Așezarea geografică, în special latitudinea. Influențează major numărul anotimpurilor și durata zilei. Teoretic, zonele ecuatoriale 0-15˚ latitudine nordică și sudică beneficiază de cea mai mare prezență a Soarelui, însă cantitatea de vapori de apă din atmosferă împiedică mult razele Solare. Pracric, cea mai mare cantitate de raze solare se înregistrează în zonele tropicale, 20-30˚ latitudine nordică și sudică.

Cantitatea cea mai mică de raze solare se înregistrează la cei doi poli.

4. Claritatea atmosferei terestră. Se referă la particulele de praf și nisip antrenate vânt în troposferă (atmosfera inferioară) care încețoșează și impurifică atmosfera. După ploaie, atmosfera este întotdeauna mai clară.

5. Forța gravitațională. Are un efect negativ deoarece particulele de praf, nisip, poluanți și fulgii de zăpadă se depun pe suprafața panourilor solare.


Factori tehnici și antropici:

1. Poziția și înclinarea panourilor fotovoltaice. Pentru sistemele statice este necesar să le poziționăm pe partea sudică la înclinația la care obținem cea mai ridicată cantitate de energie. Este necesar ca razele solare să facă un unghi de 90˚ cu suprafața panourilor. Există și urmăritoare solare ce poziționează panourile solare întotdeauna la un unghi de 90˚.

2. Eficiența echipamentelor. A celulelor fotovoltaice, a acumulatorilor, a regulatorului solar, invertorului. Reprezintă calitatea acestor echipamente și capacitatea de a-și desfășura activitatea cât mai inteligent, cu un consum redus de energie.

3. Pierderea de electricitate pe cablu. Pe distanțe lungi, o parte din curentul continuu (cel produs de panourile fotovoltaice) se pierde pe transport. De aceea este necesar ca distanța de la panourile fotovoltaice la acumulatori să fie cât mai scurtă.

4. Pierderea în conversia energiei electrice. Responsabil pentru generarea curentului alternativ din curent continuu este invertorul solar. Însă există și aici niște pierderi.

5. Poluarea aerului. Reprezintă pătrunderea în atmosferă a poluanților ce reduc din claritatea acesteia.


Sursa: Preluat din lucrarea de licență personală cu titlul: Evaluarea potențialului solar în Câmpia Bărăganului, susținută la Facultatea de Geografie, Universitatea din București.

© 2020 Geotec. Toate drepturile rezervate.
Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți